a
tyna: Pocisk poruszający się w prędkością v=400 m/s uderza w nasyp ziemny i przenika grunt na
głębokość 36 cm. Wykonaj rysunek. Ile czasu trwa ruch pocisku w nasypie i jakie jest jego
opóźnienie? Ile wynosi prędkość pocisku na głębokości 18 cm? Na jakiej głębokości prędkość
pocisku zmniejsza się trzykrotnie? Ruch traktujemy jako jednostajnie opóźniony.
1 paź 14:33
kochanus_niepospolitus:
Na głębokości 18cm wynosi 200m/s (połowa początkowej prędkości) −−− to powinieneś wiedzieć
nawet BEZ LICZENIA.
| | 400+0 | |
0.36 = |
| *t <−−− wyliczasz t |
| | 2 | |
0.36 = at
2 <−−− wyznaczasz 'a'
1 paź 15:24
'Leszek: niestety kolego podałeś błędną wskazówkę , w połowie drogi w ruchu opóżnionym
prędkość nie jest " połowa prędkości początkowej " jest natomiast v
2 = v
o/
√2
| | vo2 − v22 | |
to wynika ze wzoru na drogę bez czasu : S = |
| |
| | 2a | |
1 paź 16:50