trojkat i prostokat
5-latek:

W trojkat rownoramienny wpisano prostokat tak ze dwa jego wierzcholkileza na raminach AB I AC a
daw na podsatwie BC
Przekatne prostokata sa rownolegle do ramion trojkata
Obliczyc wysokosc AD widzac ze podstawa ma dlugosc 54cm a obwod prostokata = 84cm
1 paź 14:04
5-latek: jesli mozna to prosilbym o pomoc w zadanie ale bez talesa i

odobienstwa bo tego jescze nie
mialem
Bylo natomiast linie srodkowe trojkata i trapezu , dwie proste przeciete sieczna .
1 paź 14:08
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... podstawa trójkąta, tak
1 paź 14:08
5-latek: tak podstawa BC
1 paź 14:12
kochanus_niepospolitus:

2x+a = 54
2(a+b) = 84
x = a <−−−− wynika z tego, że ECFG jest równoległobokiem
1 paź 14:15
5-latek: No ale prostokat jest rownoleglobokiem .
1 paź 14:45
5-latek: Zle przeczytalem i muszse pomyslec o tym rownolegloboku
1 paź 15:24
kochanus_niepospolitus:
5−latek .... wiesz, że:
GE || FC oraz jako, że wpisałeś prostokąt w ten trójkąt, to GF||EC (bo EC jest częścią
podstawy).
Możesz też się pobawić w kąty i to wykazać, tylko po co

Stąd masz, że GECF jest równoległobokiem, więc GE=FC i GF=EC
1 paź 15:27
5-latek: Wracam do tego zadania bo sie w nim pogubilem calkiem
2x+a=54 to rozumiem
2(a+b)= 84 to tez
stad mamy ze a+b=42
stad a= 42−b
podstawiam do 1 rownania
2x+42−b= 54
2x−b= 12
jak z tego dostales a=x ?
to juz poczatek
Potem jeszce gorzej jest bo nie wiem jak to wykorzystac z eto rownleglobok
1 paź 19:05
kochanus_niepospolitus:

m||n −−− z treści zadania to wynika
k||l −−− to wynika z tego, że te proste zawierają dwa przeciwległe boki prostokąta
zgoda

No to mamy:
1) ABCD jest czworokątem, który posiada cztery boki, po dwa równoległe do siebie

2) Skoro ma taką zależność to jest to równoległobok.
3) Skoro jest równoległobokiem to |AB| = |DC|
1 paź 19:15
kochanus_niepospolitus:

Z twierdzenia 'jakiegoś tam' odnośnie kątów prostej przeciętej prostymi równoległymi: α
1 = α
2
Niech h oznacza odległość pomiędzy prostymi.
Skoro m||n to h = const.
Skoro h = const. to z trygonometrii:
stąd d = c
1 paź 19:19
5-latek: OK to wyjasnia mi dlaczego x=a
i wtedy a=18
teraz a+b=42 to b= 24
Teraz z tw Pitagorasa moge oblicznc BC(Twoj rysunek
Ale to mi nic nie daa bo do obliczenia wysokosci z pitagorasa potrzebny jest mi jescze odcinek
od C do przeciecia sie dwoch ramion
1 paź 19:25
5-latek: To z e x=a zrozumialem juz po Twoim poscie z 19 : 15
Nie ma Cie na forum wiec moglby ktos dokonczyc to zadanie ?
1 paź 19:39
Eta:

Witam

1/ rysunek i odpowiednie oznaczenia zgodne z treścią zadania
2/ 6x=54 ⇒ x=9
3/ 4x+2y=84 ⇒ ......... y=24
1 paź 19:50
5-latek: Eta
Ale mam policzyc wysokosc AD trojkata ABC i nie wiem jak to zrobic
1 paź 19:52
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... możesz chociażby z trygonometrii:
| b | | wysokość trójkąta | |
tg(kąt przy podstawie dużego trójkąta) = |
| = |
| |
| a | | połowa podstawy | |
1 paź 19:58
kochanus_niepospolitus:
możesz też np.
| 3 | |
zauważyć, że wysokość trójkąta = |
| b ... ponieważ: |
| 2 | |
h = b+x ... gdzie x −−− wysokość trójkąta o podstawie a ... taki sam trójkąt tworzy się u
podstawie prostokąta i jego dwóch przekątnych
1 paź 19:59
Eta:
W czym problem?
Z podobieństwa trójkątów z cechy (kkk)
|AD| | | 3x | | 3 | |
| = |
| ⇒ ....... |AD|= |
| *24=36 |
y | | 2x | | 2 | |
1 paź 20:00
kochanus_niepospolitus:
Etuś ... ale 5−latek NIE CHCIAŁ z podobieństwa

Bo jeszcze go nie przerabiał

I w tym cała trudność
1 paź 20:01
kochanus_niepospolitus:
tak samo z Talesa nie chciał
1 paź 20:01
Eta:
To niech "przerobi"

Może chce jechać z Gdańska do Sopotu przez Londyn?
No to niech jedzie.........
1 paź 20:02
5-latek: dzieki

Tutaj nie chodzi o to zeby przerobic bo to zrobie w odpowiednim czasie
Dotad byly Podsatwowe utwory i pojecia geometryczne
Trojkaty .tzn cechy przystawania , zaleznosc miedzy bokami i kątami w trohkacie . Duzo o
trojkatach rownoramiennych (dwusieczna itd
Jestem przy rozdziale trzecim w ksiazce do geometrii i zadanie jest z tego rozdzialu (no
chyba ze cos nalezalo pamietac z eszkoly podsytwowej
mam tam Proste rownolegle
Twierdzenie proste i odwrotne o katach odpowiadajacych
Suma katow wewnetrzych trojkata Twierdzenie o kącie zewnetrzym
Katy o ramionach odpowiednio prostopadlych
Rownolegloboki i ich wlasnosci
Twierdzenie o rownoleglych wyznaczajace na jednym ramieniu kąta rowne odcinki
(MOz e ztego nalezalo skorzystac w tym zadaniu )
Odcinek lacacy srodki bokow trojkata ,. Srodek ciezkosci trojkata Trapez (tez linia srodkowa
Podstawowe zadania konstrukcyjne (to nie przerobilem dokladnie )
Ksiazka nie jest z tych czasow lecz z 61r i podzielona jest na lekcje (w sumie 49 )
To oczym piszecie bedzie w rozdziale 8 i 9 .Wiec daleko do tego
1 paź 20:19