podzielność
ziom: dowieść podzielności 1042+1021+4 przez 12
1 paź 13:46
kochanus_niepospolitus:
liczba jest podzielna przez 12 jeżeli jest podzielna przez 3 i przez 4
liczba jest podzielna przez 3, jeżeli suma ich cyfra jest podzielna przez 3.
Suma cyfr liczby 1042 + 1021 + 4 to 1 + 1 + 4 = 6 ... więc załatwione
Liczba jest podzielna przez 4 jeżeli liczba złożona z DWÓCH ostatnich cyfr tejże liczby jest
podzielna przez 4 (np. 4657578936 jest podzielne przez 4 ponieważ 36 jest podzielne
przez 4)
liczba złożona dwóch ostatnich cyfr to 04 czyli 4 ... załatwione
c.n.w.
1 paź 13:48
ziom: heh, no rzeczywiście, nie wpadłbym na to, dzięki
1 paź 13:50
yht:
1042 + 1021 + 4 = 1000000.....1000......000004
Wnioski:
1) suma cyfr = 1+1+4 = 6 więc liczba 1042+1021+4 spełnia regułę podzielności przez 3
2) Dwie ostatnie cyfry liczby 1042+1021+4 to: 04 zatem liczba spełnia regułę podzielności
przez 4
3) Jeśli liczba jest podzielna przez 3 i przez 4, to jest podzielna przez 3*4 = 12
1 paź 13:50
kochanus_niepospolitus:
poszperaj w odmętach internetu jakie mamy cechy podzielności przez liczby konkretne liczby
naturalne i postaraj się (przynajmniej część z nich) zapamiętać.
1 paź 13:51
ziom: ja znam te reguł, ale nie wpadłem nna to by je tu wykorzystać
1 paź 13:54