Liczby rzeczywiste
Michał: Zapisz w postaci |x−a| < b nierówność z niewiadomą x, które zbiorem rozw jest suma przedziałow
(−
∞; −2> U <8;
∞)
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak należy robić zadania tego typu? Zupełnie nie rozumiem
1 paź 13:25
Adamm: tutaj nigdy nie będzie takiego rozwiązania
miało być |x−a|>b
1 paź 13:26
Michał: ech mój błąd, miało być : |x−a| ≥ b
1 paź 13:27
5-latek: |x−3|≥5
1 paź 13:31
Michał: Jak do tego dojść panowie?
1 paź 13:32
Adamm: b>0 (jeśli b≤0 to byśmy mieli tożsamość, i rozwiązaniem byłaby cała przestrzeń)
|x−a|≥b
x−a≥b lub −b≥x−a
x≥a+b lub a−b≥x
a+b=8
a−b=−2
masz prosty układ równań
1 paź 13:35
yht:
−2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8
a to jest liczba pośrodku pomiędzy −2 i 8
−2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8
b to jest różnica największej liczby i środkowej liczby
b = 8−3 =
5
|x−3| ≥ 5
1 paź 13:36
Adamm: tożsamość to złe słowo, po prostu nierówność spełniona dla wszystkich liczb R
1 paź 13:36
5-latek:

Srodkiem przedzialu <−2,8> jest 3
Widziszz e 3 jest oddalone od (−2) o 5 jednostek i 3 jest oddalone od 8 o 5 jednostek
wiec
|x−3|≥5 to x−3≥5 to x≥ lub x−3≤−5 to x≤....
1 paź 13:38
Michał: Dziękuj bardzo

W takim razie to bardzo proste

Pozdrawiam
1 paź 13:49