1 paź 08:08
5-latek: (−1)n= 1 dla n parzystego
(−1)n= −1 dla n nieparzystego
Supremum to chyba kres gorny
1 paź 08:19
german: | | (−1)n | |
ale |
| zmierza do 0 |
| | n2 | |
1 paź 08:32
'Leszek: Wypisz kilka elementow zbioru C:
{ 0 ; 5/4 ; 8/9 ; 17/16 ; 24/25 ; 37/36 ........}
1 paź 08:37
german: ok dzięki, i trzeba wybrać ten największy?
1 paź 08:41
'Leszek: Tak , zas infinium bedzie wynosilo : 0
1 paź 08:52
Adamm: dla parzystych n mamy
| | 1 | | 5 | |
dla parzystych największa wartość to 1+ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
najmniejszej oczywiście nie ma, ale 1+ |
| →1 |
| | n2 | |
i to jest kres dolny naszego zbioru (dla liczb parzystych)
dla nieparzystych n mamy
najmniejsza wartość to 0, kres górny to 1
| | 5 | |
czyli kresy są elementami zbioru i wynoszą odpowiednio 0 (dolny) i |
| (górny) |
| | 4 | |
1 paź 13:23