Rownoleglobok i wysokosci
5-latek:

W rownolegloboku ABCD kąt przy wierzcholku D jest rozwarty
Z punktu D poprowadzono dwie wysokosci rownolegloboku tworzace kat α
Udowodnic ze kąt ostry rownolegloboku jest rowny katowi α
Rysunek nie byl trudny do zrobienia
mamy udowodnic ze ∡DAE=∡EDF
Tu nie wiem jak zaczac
30 wrz 21:57
Mila:
DF przecina proste równoległe
∡CFD≡∡ADF=90o
wystarczy?
30 wrz 22:03
kochanus_niepospolitus:
Można też tak:
1) czworokąt EDFB ma sumę kątów wewnętrznych 360o ... w tym kąt przy wierzchołku B oraz dwa
kąty proste ... stąd ∡EDF = 180 − β
2) wiemy że suma kątów przy podstawie w równoległoboku = 180o
Stąd mamy równość
30 wrz 22:13
5-latek: Jako katy naprzemianlegle wewnetrzne
Teraz ∡ADE= 90o−α
Wobec tego z eΔ ADE jest prostokatny to ∡DAE jest rowny α
30 wrz 22:16
5-latek: Jako katy naprzemianlegle wewnetrzne
Teraz ∡ADE= 90o−α
Wobec tego z eΔ ADE jest prostokatny to ∡DAE jest rowny α
30 wrz 22:16
Eta:
30 wrz 22:18
5-latek: Dobry wieczor
Eta
30 wrz 22:18
Eta:
Witam i o zdrowie pytam
30 wrz 22:21
5-latek: Eta
Wlasnie tak patrzylem na te katy ADe i FDC jako katy rowne o ranmionach odpowiednio
prostopadlych
ale cos mnie cofnelo przed tym
30 wrz 22:23
5-latek: Eta
Wlasnie tak patrzylem na te katy ADe i FDC jako katy rowne o ranmionach odpowiednio
prostopadlych
ale cos mnie cofnelo przed tym
30 wrz 22:23
5-latek: Wlasnie sie przed chwila rozgrzalem
30 wrz 22:24
5-latek: Teraz zajrzalem do odpowiedzi i piszse tak
Skorzystaj z tw o katach o ramionach odpowiednio prostopadlych
Sformuluj i udowodnij odpowiednie twierdzenie dla wysokosci poprowadzonych z wierzchokla kata
ostrego
O co by chodzilo o tych wysokosciach ?
30 wrz 22:38
5-latek:

czy o to ze DE=HA i DF= AG?
30 wrz 23:05
Mila:
Chodzi chyba o kąt między tymi wysokościami.
30 wrz 23:10
5-latek: Milu
To jakby to twierdzenie mialo brzmiec?
30 wrz 23:20
Mila:
Kąt między wysokościami poprowadzonymi z wierzchołka kata ostrego równoległoboku
jest równy kątowi rozwartemu tego równoległoboku.
30 wrz 23:30
Mila:
Niech
Eta popatrzy. Może lepiej to napisze.
30 wrz 23:33
5-latek: Dobrze
Milu 
Dobranoc
30 wrz 23:36
Eta:

α+β=180
o i α+δ=90
o ⇒ α+β=2α+2δ ⇒
β= α+2δ =|∡(h
a, h
b)|
1 paź 01:16
Eta:
1 paź 19:37
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
dzisiaj z rana juz przeczytalem
1 paź 19:50