Czworokaty i ich wlasnosci
5-latek:

Dany jest rownoleglobok ABCD z katem ostrym przy wierzcholku A
na polprostej AB wyznaczono punkt M (M≠B) taki ze CB=CM a na poplprostej CB punkt N (N≠B)
ytaki ze AB=AN
Udowodnij ze DM=DN
30 wrz 20:39
5-latek: Wychodziloby na to ze ΔDCM≡ΔDAN i β= 180o−α
AN=DC
takze DA=CM
Kat ABN= katowi CBM
Z tego mam z e katy przy podstawach trojkatow rownoramiennych CBMi ABN sa rowne
WIec z tego wynika ze ∡BAN=BCM
Wiec faktycznie ΔDCM≡ΔADN
Wiec z tych rownosci mam ze DN=DM
30 wrz 20:57
5-latek: Wychodziloby na to ze ΔDCM≡ΔDAN i β= 180o−α
AN=DC
takze DA=CM
Kat ABN= katowi CBM
Z tego mam z e katy przy podstawach trojkatow rownoramiennych CBMi ABN sa rowne
WIec z tego wynika ze ∡BAN=BCM
Wiec faktycznie ΔDCM≡ΔADN
Wiec z tych rownosci mam ze DN=DM
30 wrz 20:57
kochanus_niepospolitus:
Spostrzeżenie I: Trójkąty ABN i CMB są podobne (cecha KKK).
Spostrzeżenie II: W takim razie Trójkąty ADN i CDM są takie same (cecha KBB −−− kąt przy
wierzchołku A i C, boki AN = CD i AD = CM)
Więc DN = DM
c.n.w.
30 wrz 21:03
Mila:

Rysunek.
30 wrz 21:24
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
dziekuje Ci .
30 wrz 21:39
Mila:
Witam też podwójnie:
30 wrz 21:47