oblicz
sara: uzasadnij ,ze liczba 2*57+3*56+3*55 jest parzysta
przyklad b ) liczba 52012+52013+52014 jest podzielna przez 31
potegi sa 2012, 2013, 2014
29 wrz 23:40
Adamm: po prostu wyciągnij największą potęgę przed nawias
29 wrz 23:41
Adamm: najmniejszą raczej
29 wrz 23:42
sara: a móglbys to rozpisac
29 wrz 23:45
sara: przyklad b
29 wrz 23:54
a:
52012 to po prostu 52012
52013 = 52012 * 51
52014 = 52012 * 52
zatem wyciągnij 52012 przed nawias.
30 wrz 00:00
Adamm: =52012*(1+5+52)=31*52012
30 wrz 00:00
sara: Dziekuję
30 wrz 07:00