oblicz
pawlos: oblicz nww(x,y)/nwd(w,y) gdy x=34*52 *7 , y=34*5*73
29 wrz 23:17
Jack: Przestań tworzyć pełno tematów...
W jednym napisz, będzie prościej.
29 wrz 23:18
Adamm: NWD(w, y)
nie podałeś w, albo to pomyłka i miało być x
29 wrz 23:18
pawlos: mialo byc x
29 wrz 23:23
Adamm: NWW(x, y)=34*52*73
NWD(x, y)=34*5*7
iloraz = 5*72 = 245
NWW analogicznie jak poprzednio
NWD, patrzysz na jak najmniejszą potęgę liczby pierwszej, zamiast jak największej
29 wrz 23:26
pawlos: Adamm mozesz to jakos rozpisac, dzieki
29 wrz 23:31
Adamm: w x, y masz 3 liczby pierwsze
3, 5, 7
patrzysz jaka najmniejsza potęga występuje między x, y dla tych liczb pierwszych
dla x masz tak
3 − 4 razy, 5 − 2 razy, 7 − 1 raz
dla y
3 − 4 razy, 5 − 1 raz, 7 − 3 razy
wybierasz ile najmniej razy ta liczba pierwsza wystąpiła
czyli
3 − 4 razy, 5 − 1 raz, 7 − 1 raz
i teraz całość mnożysz i masz NWD
NWD=34*5*7
29 wrz 23:35
pawlos: Adamm ok tylkojescze nww jakbys mogl bede wdzieczny
29 wrz 23:43
Adamm: to samo co napisałem w 23:35, tylko
"patrzysz jaka najmniejsza potęga występuje między x, y dla tych liczb pierwszych"
"wybierasz ile najmniej razy ta liczba pierwsza wystąpiła"
zamiast najmniej/najmniejsza masz najwięcej/największa
i zamiast
"3 − 4 razy, 5 − 1 raz, 7 − 1 raz" masz
3 − 4 razy, 5 − 2 razy, 7 − 3 razy
NWW=34*52*73
NWW i NWD liczy się bardzo podobnie
29 wrz 23:46
a:
NWW(a,b) * NWD(a,b) = a*b
30 wrz 10:52