Trapez
5-latek:

W trapezie rownoramiennym przekatna jest dwusieczna kata ostrego a stosunek podstawy mniejszej
do wiekszse wynosi 3 : 4
Oblicz boki tgrapezu wiedzac ze jego obwod wynosi 52cm
a+2b+c= 52
Niee wiem dalej
29 wrz 22:05
Milo: β = 180
o − 2α (kąty w trapezie)
Stąd trójkąt utworzony przez przekątną, ramię i krótszą podstawę jest równoramienny
Stąd b = c
Więc:
a + 3c = 52
Teraz już można rozwiązać
29 wrz 22:15
Eta:

Przekątna zawiera się w dwusiecznej .... to ramiona maja długość b (bo ΔACD równoramienny
Z treści zadania:
to......................
a=16 , b=12
==========
29 wrz 22:18
Ajtek:
Własnie miałem się za to zadanko zabrać

.
Dobry wieczór
Eta,
5−latek,
Milo 
.
29 wrz 22:21
Milo: Dobry wieczór
29 wrz 22:23
5-latek:

Czesc

dzieki
Wiesz dopiero teraz zauwazylem z emamy dwie proste rownolegle preciete sieczna
i wtedy katy naprzemianlegle wewnetrznie sa rowne
czyli trojkat ADC jest rownoramienny .
29 wrz 22:25
Eta:
Hej
Ajtek ..... łap
29 wrz 22:27
Eta:
Hej
Ajtek ..... łap
29 wrz 22:27
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
i
Ajtek 
Dziekuje .
29 wrz 22:27
Eta:
Jestem rozrzutna

....to aż dwa
29 wrz 22:28
Ajtek:
Eta jest jedno, czy nie robaczywe?

Dzięki

.
29 wrz 22:28
Ajtek: No własnie, czyli jedno robaczywe

29 wrz 22:29