Podaj tangens kąta wypukłego α, który wyznacza z osią x prosta: y=-1,4+2
arek98: Podaj tangens kąta wypukłego α, który wyznacza z osią x prosta: y=−1,4+2
W odpowiedzi mam −1,4 skąd ten minus
29 wrz 20:47
5-latek: Sprawdz rownanie prostej
29 wrz 20:49
5-latek: I zastanow sie jak to jest funkcja i jaki jest tangens w drugiej cwiartce .
29 wrz 20:51
arek98:

y=−1,4x+2 (z x powinno być)
| | 10 | |
jeśli biore |
| to nie przechodze na minus y liczb, to jak to? |
| | 7 | |
29 wrz 20:57
Janek191:

Pewnie powinno być
y = −1,4 x + 2
wtedy tg α = a = − 1,4
==================
29 wrz 20:58
arek98: czyli przy wypukłym bierze się kąt zewnętrzny, ok
29 wrz 21:00
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
α to kat nachylenia prostej do osi OX
Widziesz z e ten kat jest rozwarty a nie ostry
Jesli kat jest rozwarty to jest wiekszy niz 90
o
29 wrz 21:01
5-latek: Czyli przy wypuklym bierze sie kat zewnetrzny
To znaczy ktory? . Pokaz na rysunku
29 wrz 21:08
arek98: α narysowałem wewnątrz trójkąta między osią y, z i przeciwprostokątną, a trzeba było tak jak ty
i skorzystać z tego wzoru i to rozumiem.
a przy takiej funkcji y=30x tgα=30 jak dojsc do tego 30
29 wrz 21:22
5-latek:

y=30x czyli tgα=30
Odczytaj z tabli czy kalkulatora dla jakiego kata tg tego kąta =30
jesli juz rysowales wykresy funkcji liniowej to bedziesz wiedzial ze im wiekszy wspolczynnik
kierunkowy a wiekszy od 1 tym bardziej prosta zbliza sie do osi OY
Popatrz
y=x czarna tutaj tgα=1 to α= 45
o
y=3x czerwony tutaj tgα=3 odczytaj z tablic dla jakiego kąta tgα=3
29 wrz 21:33
5-latek: Jeszce jedno
Kąt ktory narysowales w oscie o 20 : 57 nie jest katem zewnwtrzym do tego co miales narysowac
tylko kątem przyleglym
Katy zewnetrzne sa raczej zarezerwowane do wielokatow .
29 wrz 21:35
5-latek: inaczej
y=30x wiec a=30 gdzie a to wspolczynnik kierunkowy prostej
wiesz tez ze a to tg kata nachylenia prostej do osi OX
wiec jesli a=30 to szukasz dla jakiego kataα tg α=30
Poszukaj np dla takiej funkcji
y=2x+5
y=−4x−45
29 wrz 21:39
arek98: y=30x czyli tgα=30, czyli to przy x wyznacza tg, jeśli nie ma tam żadnego b, tak?
29 wrz 21:44
5-latek: Wlasnie tak podejrzewalem ze sa takie braki w teorii
Nie . Nie jest wazne jaki jest wzor funkcji liniowej . Czy z b czy bez b
Patrzysz na to co stoi przy x i odczytujesz
29 wrz 21:49
5-latek: Zapytam cie jeszcze o jedno
Czy wiesz o czym informuje nas ten wspolczynnik b we wzorze funkcji liniowej ?
29 wrz 21:54
arek98: to p=(0,b), o to chodzi?
29 wrz 21:59
5-latek: Tak chodzi o to . informuje nas w jakim punkcie wykres przetnie os OY
29 wrz 22:06
5-latek: I punkty oznaczamy duza litera czyli P(0,b) lub P=(0,b) .
Dobranoc
29 wrz 22:10