Rownoleglobok
5-latek:

W rownolegloboku ABCD wykreslono dwusieczna kata A przecinajaca bok Bc w punkcie E . Kat AEC=
106
o Obliczyc kąty rownolegloboku
β= 180−2α
W trojkacie AEB
α+(180−2α+74=180
α= 74
o
2α= 148
o
β= 180−148= 32
o
czyli nalezaloby zmienic rysunek ?
29 wrz 19:44
Eta:

W początkowej fazie szkic równoległoboku
106
o−− miara kata zewnętrznego ΔABE
to α+180
o−2α= 106
o⇒ α=74
o
i teraz wiadomo,że równoległobok jest taki: ( jak na moim rys
29 wrz 22:44
5-latek: dzieki i dobranoc

Jutro jeszcze rano do pracy
29 wrz 22:51