Trojkat rownoramienny
5-latek:

W trokacie rownoramiennym ABC BC jest podstawa
Z punktu B wykreslono dwusieczna BD . Kąt BDC= 75
o Obliczc katy trojkata ABC
2α+α+75=180
3α= 105 ⇒α=35
o
stad β= 40
o
czyli katy to 70
o 70
o 40
o
29 wrz 19:20
'Leszek: Ale jeszcze jest druga mozliwosc kat BDA = 75 °, czyli α + β + 75° = 180°
oraz 4α + β = 180° ⇒ α = 25° , β = 80°
Katy przy wierzchlkach w trojkacie B= 50° , C = 50° , A = 80°
29 wrz 20:50
5-latek: Tak. Tylko podali konktertny kąt i wedlug mnie mozna bylo liczyc kąt BDA jako rowny 105o
Ale dzieki za zwrocenie na to uwagi .
29 wrz 20:56
'Leszek: OK ! podalem Ci inna wersje tego zadania , czesto warto rozwazac takie rozne opsje
jest to bardzo dydaktyczne !
29 wrz 21:00