Wyznaczyć normę macierzy
Natalia: Wyznaczyć normę macierzy A jeżeli:
A = {(3,3,0,2),(1,2,−1,−1),(0,0,2,3),(3,−1,−1,2),(2,3,0,3)}
29 wrz 19:13
Jack:
z tego co przed chwila wyczytalem to norma to nic innego jak max(suma kolumn − wartosci
bezwzgledne bo odleglosc)
mowie tutaj o normie F czy jakos tak.
zatem jak mamy macierz
3 3 0 2
1 2 −1 −1
0 0 2 3
3 −1 −1 2
2 3 0 3
jeśli wartość ujemna to liczę wartość bezwględną, np. koumna druga wiersz czwart −1 −−> |−1|=1
suma kolumny pierwszej to 3+1+0+3+2 = 9
drugiej to 3+2+0+ |−1| + 3 = 9
trzecia to 0+|−1|+2+|−1| = 4
czwarta to 2+|−1|+3+2+3 = 11
||A||1 = max(9,9,4,11) = 11.
Jsli chodzi o INF norme, to trza dodac w ten sposob zamiast kolumn to rzedy.
29 wrz 23:00