Rozwiąż nierówność
Luthrien: Rozwiąż nierówność:
5x(x+3)(2−x)>0
Odczytałam miejsca zerowe: x=0 v x=−3 v x=2
Narysowałam oś x−ów, zaznaczyłam miejsca zerowe i teraz mam problem /:
Nie wiem czy falę zacząć rysować od góry czy od dołu...
Wiem, że istnieje coś takiego jak skrócona siatka znaków ale kompletnie to do mnie nie
przemawia
i nie chcę tego stosować.
Bardzo proszę o wytłumaczenie
29 wrz 16:22
Adamm:

−5x(x+3)(x−2)>0
5x(x+3)(x−2)<0
29 wrz 16:34
iteRacja:
jeśli wszystkie współczynniki przy x są dodatnie, albo ilość ujemnych jest parzysta, to
zaczynasz rysować od największego pierwiastka "od góry"
29 wrz 16:56