Wyznacz równanie płaszczyzny
wczorajszy: Prosta l: x=−2+t, y=3t, z=1
Punkt P(−2,3,5)
Może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuje
29 wrz 13:22
Jerzy:
Doprecyzuj treść.
29 wrz 13:24
Jerzy:
Wektor kierunkowy prostej: v = [1;3;0]
Teraz policz wektor AP , gdzie : A(−2;0;1)
Wektor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektorowy : v→ x AP→
mając wektor normalni i punkt piszesz równanie płaszczyzny/
29 wrz 13:28
wczorajszy: Równanie płaszczyzny wychodzi mi 12(x+2)−4(y−3)+5(z−4)=0
Czy to dobre równanie?
29 wrz 13:45
Adamm: płaszczyzna zawiera prostą?
jest do niej prostopadła?
nadal nie napisałeś całej treści
29 wrz 13:50
Jerzy:
Popraw wektor normalny n.
29 wrz 13:52
Jerzy:
Na płaszczyznę prostopadłą, zadanie byłoby za proste.
29 wrz 13:53
wczorajszy: Płaszczyzna zawiera prostą
29 wrz 13:53
Jerzy:
To rób, jak napisałem i popraw wektor n.
29 wrz 13:54
Adamm: tam masz P=(−2; 3; 5) czy P=(−2; 3; 4)
29 wrz 13:56
wczorajszy: Co konkretnie wychodzi źle w wektorze n? Bo nie mogę się doszukać błędu
29 wrz 13:57
wczorajszy: P(−2,3,5)
29 wrz 13:58
Adamm: n=[12; −4; 5]
ostatnia współrzędna źle
punkt P też źle podstawiłeś
29 wrz 13:58
Jerzy:
n = [12;−4 ;15]
π : 12(x + 2) −4(x − 3) + 15( z − 5) = 0
29 wrz 14:00
Adamm: też nie
n=[12; −4; 3]
29 wrz 14:02
Jerzy:
Napisałem Ci wektor n (14:00)
29 wrz 14:04
wczorajszy: o własnie teraz popatrzyłem ze popelniłem bład i zamiast trójki podstawiłem piątke w rówanniu
płaszczyzny
Czyli n=[12,−4,3]
π=12(x+2)−4(y−3)+3(z−5)=0
29 wrz 14:04
Jerzy:
Płaszczyznę zresztą też.
29 wrz 14:05
Jerzy:
Dalej ŹLE !
29 wrz 14:05
Adamm: Jerzy, n=[12; −4; 3] jest poprawnie
29 wrz 14:06
wczorajszy: jak wychodzi Ci w wektorze normalnym na trzecim miejscu 15?
29 wrz 14:06
Jerzy:
Racja Adamm...pomyliłem sie w wektorze AP.
29 wrz 14:08
wczorajszy: Czyli podsumowując wektor normalny i równanie płaszczyzny wynosi tyle:
Czyli n=[12,−4,3]
π=12(x+2)−4(y−3)+3(z−5)=0
29 wrz 14:10
Jerzy:
Teraz jest dobrze.
29 wrz 14:11
Janek191:
Powinno być :
π : 12( x+2) − 4( y − 3) + 3( z − 5) = 0
29 wrz 14:31
Jerzy:
@Janek..przecież w końcu tak napisał.
29 wrz 14:33