Jak wyznaczyć tę liczbę?
Kati: Liczba naturalna n, z dzielenia przez 13 daje resztę 5, a z dzielenia przez 11 resztę 3. Ile
wynosi reszta z dzielenia tej liczby przez 10
29 wrz 08:29
Janek191:
n = 13 k + 5
n = 11 l + 3
więc
13 k + 5 = 11 l + 3
11 l = 13 k + 2
k = 21 l = 25
więc
n = 13*21 + 5 = 278 n = 11*25 + 3 = 278
278 : 10 = 27, r 8
=================
29 wrz 08:41
Kati: Dzięki. Widzę, że zadanie ma niejednoznaczne rozwiązanie. Np. dla k=10 wychodzi 135. Tu reszta
z dzielenia przez 10 to 5.
Pozdrawiam
29 wrz 09:00
'Leszek: Zadanie zawiera jakis blad , poniewaz dla k = 32 ,l = 38 , n = 421 , spelnia warunki zadania
tzn : 421 = 13*32 + 5 , oraz 421 = 11*38 + 3 , ale 421 = 10*42 + 1
i zapewne takich liczb jest wiecej ! !
29 wrz 12:54
'Leszek: Nastepna liczba : 564 = 13*43 + 5 , oraz 564 = 11*51 + 3 , ale 564 = 10*56 + 4
29 wrz 13:05
Blee:
Takich liczb jest przeciez nieskonczenie wiele
29 wrz 13:29
Janek191:
13 k + 5 = 11 l + 2
więc
11 l − 13 k = 3 − równanie diofantyczne ( ma nieskończenie wiele rozwiązań ).
29 wrz 14:27
'Leszek: Ale w zadaniu chodzi o podanie reszty z dzielenia liczby przez 10 , a te przyklady pokazuja ze
te reszty moga byc = 8 , 5 , 4 , 1 i byc moze wszystkie cyfry , czyli nie chodzi o to ze
liczb
naturalnych majacych dana ceche jest nieskonczenie wiele a, nie mozna podac reszty !
Czyli reszta jest niejednoznacznie okreslona , a nie liczba .
Dlatego napisalem , ze zadanie jest ulozone z bledem , !
Polecenie zadania: ile wynosi reszta =? Czyli reszta = 8 , 5 , 4 , 1 ......
29 wrz 15:21
Milo: Typowo byłoby, gdyby chodziło o resztę z dzielenia przez 143
13|n+8 i 11|n+8 ⇒143|n+8
29 wrz 15:32
'Leszek: Wlasnie , Milo masz racje ! takie zadania czesto sie zdarzaja : bo : 11*13 = 143 , czyli
zadanie
powinno byc
sformulowane , " ile wynosi reszta z dzielania liczby przez 11*13 ? " i to ma sens ! !
29 wrz 15:39
Mila:
chińskie twierdzenie o resztach
x=3(mod11)
x=5(mod13)
Istnieje dokładnie jedna liczba naturalna x ∊<1,11*13>spełniająca obydwa warunki
Szukamy najmniejszej liczby spełniającej obydwa warunki:
x=11k+3 kolejno dla k∊N
3=3(mod13), 14=1(mod13), 25=12(mod13), 36=10(mod13),
47=8(mod13),58=6(mod13), 69=4(mod13),80=2(mod13),91=0(mod13)
102=11(mod13), 113=9(mod13), 124=7(mod13), 135=5(mod35)
x=11*13m+135
x=143m+135 liczby tej postaci spełniają obydwa równania
135=12*11+3,135=10*13+5
m=0
135=13*10+5 dla najmniejszej liczby spełniającej obydwa równania reszta wynosi 5
Dalej:
m=1
278=27*10+8
m=2
421=42*10+1
...
Reszty z dzielenia : 5,8,1 ..
29 wrz 19:16