Macierz
pudel i hanecka:
Macierz A−2X2 ma równanie charakterystyczne :
λ2−5λ+4=0
posiada także wektory własne:
γ1(t,−t) i γ2(2t,t)
Policzyć A−1
29 wrz 07:50
Eligiusz En:
| | 1 | |
Niech A a b ⇒A−1 |
| *d −b |
| | ad−cb | |
c d −c a
λ
2−5λ+4=0 ⇔ (λ−1)(γ−4)=0
t(a−1)+(−t)b=0 ∧ 2t(a−4)+tb=0
tc+(−t)(d−1)=0 ∧ 2tc+t(d−4)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A
−1 0,5 −0,5
−o,25 0,75
29 wrz 08:15
@:
oczywiście że nie można nikogo zmusić żeby, rozwiązywał opublikowane zadania
i to jest p i ę k n e !
29 wrz 14:14