Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu
Matek: Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu (x−5)2 +(x+3)2=16
28 sty 15:23
Mariusz: napewno jest dwa razy x

czy moze w drugim jest y ?
28 sty 15:27
Matek : napewno sa dwa x
28 sty 15:35
28 sty 15:36
walet:
Nawet nie rozróznia
Matek równania okręgu od równania kwadratowego
x
2 − 10x + 25 + x
2 + 6x + 9 − 16 = 0
2x
2 − 4x + 18 = 0
28 sty 15:39
kasia: widze, ze mamy tutaj szyderce
28 sty 15:41
Mateusz: Nie smiej sie a ty nie doczytałeś tematu zadania pisze wyraznie wyznacz środek i promień okręgu
o równaniu
28 sty 15:41
walet:
pisze się szydercę
28 sty 15:42
walet:
okrąg ma równanie (x−5)2+(y+3)2=16, a to co uporczywie podaje Matek, jest
równaniem kwadratowym.
28 sty 15:44
Matek : bo tak jest w zadaniu ale skoro potraficie sie tylko smiac to sorki........
28 sty 15:45
Mateusz: Moze nie byłł na lekcji i nie wie po prostu albo ma błąd w zadaniu po prostu czasem błędy w
drukach sie zdarzaja
28 sty 15:46
Mateusz: Matek kliknij w link waleta podany wyzej a sam to rozwiązesz w 1 min
28 sty 15:48
Paweł: Jak w równania są same x to nie może to być wzor okręgu
28 sty 15:54
walet:
Nieobecność w szkole, błąd w druku i inne kataklizmy nie kasują przecież rozumu
i zdrowego rozsądku
28 sty 15:58
ktos: (x−5)2 +(x+3)2=16
x2−10x+25+x2+6x+9=16
2x2−4x+18=0
delta=b2−4ac
delta=16−144= −128
delta<0
−128<0
odp: nie ma rozwiazania
ja bym to zrobila tak
28 sty 16:03
sssss: Srodek ma wspolrzedne S=(5,−3) , a r=4
Wszystko odczytane z postaci kanonicznej okregu.
28 sty 19:37