Czy ktoś się z tym poradzi?: Dane są zbiory:
A= <2,4>, B= (-∞,3), C= {1,2,3}, D={x: |x-2|<5}, E={x: | ½ x + 3| ≥ 2 }
a) zaznaczyć na osi liczbowej każdy ze zbiorów,
b) wyznaczyć: AUB, C-D, C'\E, E'-Z
11 lis 14:23
coco: A,B,C masz podane wiec prosto zaznaczysz

wyznaczymy D i E rozwiązujac nierówności
D ; x-2<5 i x-2 >-5 czyli x< 7 i x > -3
( wybierasz cz. wspólna)
więc
D = ( -3, 7)
podobnie E
E; 1/2 *x + 3 ≥ 2 lub 1/2*x +3 ≤ -2
po rozwiązaniu tych nierówności otrzymasz
x≤-2 lub x ≤ - 10
więc E to suma tych przedziałów ( bo lub)
E = ( -∞, -10> U < -2, ∞)
pamietaj ,że C
' to dopełnienie zb. C
czyli C
' = R - {1,2,3}
a E
' = ( -10, -2)


teraz tylko na osi zaznacz AUB C-D C
'/E E
' - ( nie wiem co bo napisałaś Z
11 lis 16:09
Czy%20kto%u015B%20si%u0119%20z%20tym%20poradzi%3F: Dzięki. Ale te wyznaczenie sumy,różnicy itd. trzeba rozpisać pewnie, nie?
Co do tego Z,to tak mam w zadaniu. Pewnie błąd.
11 lis 16:30
coco:
A może ten z to zb. R ---liczb rzecywistych

?

11 lis 19:57