Oblicz pole równoległoboku, w którym kąt między bokiem długości 4cm i przekątną
arek98:

Oblicz pole równoległoboku, w którym kąt między bokiem długości 4cm i przekątną długości 9cm ma
miarę 60stopni.
Dlaczego mnoży się przez 9, a nie przez a z Pitagorasa?
28 wrz 22:44
Adamm: znowu korzystasz z tego wzoru na pole trójkąta
28 wrz 22:47
arek98: ale c=9 a nie b, chyba ze zle oznaczylem?
28 wrz 22:50
Adamm: oznaczenia są bez znaczenia
ważne jest znaczenie tego wzoru i co on przekazuje
28 wrz 22:52
Mila:

Arek, musisz zrozumieć wzór.
| 1 | |
PABCD=2*PΔACD=2* |
| *c*b*sin60o= |
| 2 | |
28 wrz 23:01
Jack:
| 1 | |
Pole trojkata tego do gory = |
| * 4 * 9 * sin 60 |
| 2 | |
| 1 | |
Pole tego na dole tak samo = |
| * 4 * 9 * sin 60 |
| 2 | |
zatem całkowite pole to
| 1 | |
P = 2 * |
| * 4 * 9 * sin 60 |
| 2 | |
28 wrz 23:02