Kąt zewnwtrzny
5-latek:

W trojkacie ABC kat zewnwtrzny orzy wierzcholku C jest 5 razy wiekszsy od kata wewnetrzego A i
wiekszy o 22
o od kata wewnetrznego B
Obliczyc kąty tego trojkata
5α+β+22
o= δ
δ= 180
o−γ
I jak to powiazac?
28 wrz 21:15
Milo: Zauważ, że α + β = (180o − γ) = δ
O ile dobrze rozumiem treść to δ = 5α = β + 22o, skąd:
α + β = 5α
α + β = β + 22o
28 wrz 21:19
5-latek: Albo
α+β=δ bo kat zewnetrzny jest rowny sunie katow do niego nieprzyleglych
180o−γ= δ
α+β= 180o−γ
α+β+γ=180o (prawda al stoje w miejscu
28 wrz 21:21
5-latek: Albo
α+β=δ bo kat zewnetrzny jest rowny sunie katow do niego nieprzyleglych
180o−γ= δ
α+β= 180o−γ
α+β+γ=180o (prawda al stoje w miejscu
28 wrz 21:21
Eta:

5α=4α+22
o ⇒ α=22
o , β=88
o, γ=70
o
===================
28 wrz 21:31
5-latek: Witam i dziekuje
Ja w ogole zle zrozumialem to zadanie
Dobranoc
28 wrz 21:40
LWG: γ=1800 − 5α, 5α − β = 220 i 1800 − 5α = γ.
1800 − β = 220 + γ. β + γ = 1580.
α + β + γ = 1800. α = 1800 − 1580 = 220.
5α − 220 = 1100 − 220 = 880 = β.
γ = 1800 − 5α = 1800 − 1100 = 700.
28 wrz 21:43
Eta:
28 wrz 21:51