rownoramienny
5-latek:

W trojkacie rownoramiennyn kat przy podstawie jest dwa razy wiekszy od kata przy wierzcholku
Udowodnic ze dwusieczna kata przy posdtawie dzieli trokat na dwa trojkaty rownoramienne
Trojkat CDB jest rownoramienny (ma dwa katy o mierze α
Natomiast ΔDAB to nie wiadomo
Kat CDA= 180
o−2α
natomiast kat ADB= 180
o−3α
No chyba zeby dorysowac jaks prosta rownolegla i dostac dwie rownolegle przeciete sieczna
28 wrz 20:43
Adamm: 2α+2α+α=180o ⇒ α=...
28 wrz 20:47
5-latek: Bo to w sumie wychodzi ze ABC bedzie trojkatem rownoramiennym o kątach 72o 72o 36o
28 wrz 20:47
5-latek: Dobra jest .
28 wrz 20:51
Eta:
28 wrz 22:16