Obwod trojkata
5-latek:

W trojkacie ABC z wierzcholka A wykreslono do boku BC odcinek AD taki ze kat BAD= katowi ABD
Obwod trojkata ABC= 52,6 zas bok AB= 21,8
Oblizcyc obwod trojkata ACD
jedyne co zauwazylem to to ze ΔABD to trojkat rownoramienny
28 wrz 19:04
karty do gry : OBWACD = OBWABC − |AD|
Wynika to z tego, że |BD| = |AD|
28 wrz 19:09
karty do gry : − |AB| oczywiście.
28 wrz 19:11
Janek191:
a + b + 21,8 = 52,6 ⇒ a + b = 30,8
a + ( b − x) + x = 30,8
====================
28 wrz 19:13
5-latek: Czesc Wam obu

Janek 191 tak wlasnie teraz pomyslaem zeby tak zrobic dzieki
28 wrz 19:15