próbuję, ale nie moge zrobic
lekki: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych, że ich NWD wynosi 6 a ich NWW jest równa 210.
28 sty 15:18
M:
29 kwi 19:35
M:
12 maj 14:42
Pan Tadeusz:
NWD(6k, 6n) = 6 i NWW(6k, 6n) = 210
6k * 6n = 6 * 210 ⇒ k * n = 35, liczby naturalne k, n są względnie pierwsze
1 * 35 = 6 ⇒ (1*6) * (35*6) = 6 * 210
5 * 7 = 35 ⇒ (5*6) * (7*6) = 30 * 42
Szukane pary liczb to 6 i 210 oraz 30 i 42
12 maj 18:09
Pan Tadeusz:
1 * 35 = 35
12 maj 18:10
wredulus_pospolitus:
albo od razu skorzystać z własności:
a*b = NWD(a.b)*NWW(a,b) = 6*210
12 maj 20:00