Zadanko studia
Banan: Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi krzywej f(x)=√xsin2x gdzie x∊[0,π/4]
28 wrz 12:56
kochanus_niepospolitus:
I w czym student ma problem?
28 wrz 12:59
Banan: Mam problem wystartować.. mógłby ktoś to rozpisać?
28 wrz 13:00
Jerzy:
Pewnie z ustaleniem granic całkowania i nieznajomością wzoru na objetość takiej bryły.
28 wrz 13:02
Jerzy:
|V| = πa∫bf2(x)dx
28 wrz 13:04
Jerzy:
V = 0∫π/4x*sinxdx = ..... i działaj dalej.
28 wrz 13:05
Jerzy:
Tam jest oczywiście: x*sin(2x)
28 wrz 13:06