Jack:
malejacy ciag czyli na pewno q < 1 (no i q > 0, bo inaczej bylby naprzemienny)
Suma sześciu początkowych wyrazów malejącego ciagu geometrycznego jest 72 razy
większa od sumy trzech kolejnych jego wyrazów :
S
6 = 72 * (S
9−S
6)
S
6 = 72S
9 − 72S
6
73S
6 = 72S
9
| | qn − 1 | |
korzystając ze wzoru Sn = a1 * |
| |
| | q − 1 | |
| | q6−1 | | q9−1 | |
73 * a1 * |
| = 72 * a1 * |
| /:a1 (bo ciąg malejący, a nie stały). |
| | q−1 | | q−1 | |
oraz mnożymy razy q−1 bo q ≠ 1.
73*(q
6−1) = 72*(q
9−1)
t = q
3
73t
2 − 73 = 72t
3 − 72
72t
3 − 73t
2 + 1 = 0
podziel przez dwumian (t−1), albo pogrupuj
72t
3 − 72t
2 − t
2 + 1 = 0
72t
2(t−1) − (t
2−1) = 0
72t
2(t−1) − (t−1)(t+1) = 0
(t−1)(72t
2−t−1) = 0
te równanie kwadratowe rozwiąż samemu.
iloczyn drugiego i czwartego wyrazu jest równy 4:
a
2 * a
4 = 4
a
1 * q * a
1 * q
3 = 4
a
12 * q
4 = 4
Z tamtego pierwszego wyznaczysz "q", podstawisz do tego i masz.