Jak to zrobic ?
Agata: Rozwiąż nierównosci:
A) log
3x * log
1/5x <log
1/
581
27 wrz 21:11
5-latek: ten zapis jest nieprawidlowy
27 wrz 21:12
Agata: oj sorry juz poprawiam
log3x * log1/5x < log1/581
27 wrz 21:16
5-latek: | | 1 | |
A jakby sprobowac zamienic log3x na logarytm przy podstawie |
| |
| | 5 | |
27 wrz 21:22
5-latek: I nie zapomnij o zalozeniu co do x
27 wrz 21:23
Agata: log1/5x / log1/53 * log1/5x < log1/581 ?
27 wrz 21:28
RNJ:
można skorzystać ze wzoru
| | 1 | |
loga b= |
| , a>0, b>0 a=/=1, b=/=1 |
| | logb a | |
27 wrz 21:30
Milo: log81 = 4log3
27 wrz 21:31
Mila:
x>0
| log(1/5) (x) | |
| *log(1/5) (x)<4*log(1/5) (x) /*log(1/5) (3) |
| log(1/5) (3) | |
[ log
(1/5) (3)<0]
(log
(1/5) (x))
2>4*(log
(1/5) (3))
2⇔
(log
(1/5) (x))
2−4*(log
(1/5) (3))
2>0⇔
(log
(1/5) (x)−2log
(1/5) (3))*(log
(1/5) (x))+2log
(1/5) (3))>0⇔
(log
(1/5) (x)−log
(1/5) (9))*(log
(1/5) (x))+log
(1/5) (9))>0
Oba czynniki dodatnie lub oba ujemne i x>0
1) log
(1/5) (x)>log
(1/5) (9)) i log
(1/5) (x)>−log
(1/5) (9)) i x>0⇔
| | 1 | | 1 | |
x<9 i x< |
| i x>0⇔x∊(0, |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
lub
2) log
(1/5) (x)<log
(1/5) (9)) i log
(1/5) (x)<−log
(1/5) (9)) i x>0⇔
27 wrz 21:56