znajdz x
kk: | x2−10x+15 | | 3x | |
| = |
| |
| x2−6x+15 | | x2−8x+15 | |
27 wrz 20:48
a:
Wszystkie trzy rownania kwadratowe rozpisz za pomoca postaci iloczynowej, czyli
a(x−x1)(x−x2) − czyli musisz policzyc delte i pierwiastki.
27 wrz 20:59
qwe: a możesz mi to zobrazować?
27 wrz 21:29
27 wrz 21:37
'Leszek: Dla : x2 −6x +15 =0 , Δ = 36−60 = −24 , Δ< 0
27 wrz 21:41
Mila:
x
2−8x+15≠0
Δ=64−60=4
x≠3 i x≠5
Sprawdzam czy x=0 spełnia równanie:
P=0
Nie spełnia.
Aby uniknąć rozwiązywania równania 4 − stopnia dzielę licznik i mianownik obu ułamków przez x
Podstawienie:
(t−10)*(t−8)=3*(t−6) stąd
t
−21t+98=0
Δ=49
t=14 lub t=7
x
2−14x+15=0
Δ=136,
√136=
√4*34=2
√34
x=7−√34 lub x =7+√34
x
2−7x+15=0
Δ=49−60<0 brak rozwiązań.
odp.
x=7−√34 lub x =7+√34
27 wrz 23:45