2x | 3x | 1 | |||
+ | = | ||||
4x2+3x+8 | 4x2−6x+8 | 6 |
2x | 1 | 3x | |||
= | − | ||||
4x2+3x+8 | 6 | 4x2−6x+8 |
2x | 4x2−6x+8 − 18x | ||
= | |||
4x2+3x+8 | 6(4x2−6x+8) |
2 | 3 | 1 | |||||||||||||||||||||
+ | = | ||||||||||||||||||||||
|
| 6 |
8 | ||
Podstawienie: 4x+ | =t | |
x |
2 | 3 | 1 | |||
+ | = | ⇔ | |||
t+3 | t−6 | 6 |
2*(t−6)+3*(t+3) | 1 | ||
= | |||
(t+3)*(t−6) | 6 |
5t−3 | 1 | ||
= | ⇔ | ||
t2−3t−18 | 6 |
8 | ||
1) 4x+ | =0 /*x | |
x |
8 | ||
4x+ | =33 /*x | |
x |
33+31 | 33−31 | 1 | ||||
x= | =8 lub x= | = | ||||
8 | 8 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |