Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania
ola785: Dane jest rownanie z niewiadomą z i parametrem m : 4m2(x−1)−x+1=4mx
Przedyskutuj liczbę rozwiązań ze względu na wartość parametru m, w przypadku istnienia
rozwiązania
wyznacz je i podaj w najprostszej postaci
27 wrz 19:35
Jerzy:
4m
2x − 4m
2 − x + 1 − 4mx = 0
x(4m
2 − 4m − 1) = −1
i spróbuj teraz
27 wrz 19:40
27 wrz 19:41
ola785: i jak obliczę x to co dalej?
27 wrz 19:47
Milo: x(4m2 − 4m − 1) = 4m2 − 1
Niech 4m
2 − 4m − 1 = f(m)
Badasz, kiedy f(m) = 0 i podstawiasz te wartości m do
równania, jeśli wyjdzie 0=0 to mamy
nieskończenie wiele rozwiązań; jeśli 0 = k, gdzie k≠0 to mamy 0 rozwiązań (sprzeczność)
| | 4m2 − 1 | |
Gdy f(m)≠0 mamy jedno rozwiązanie x = |
| , jak napisał Jerzy |
| | 4m2 − 4m − 1 | |
27 wrz 19:48
Jerzy:
x już masz policzone , jako funkcję parametru m.
Teraz zastanaów się kiedy x nie będzie istniało ?
27 wrz 19:48