oblicz pole trójkąta BDE
kapi:

Na płaszczyźnie π dana jest prosta DE oraz punkt A nienależący do tej prostej. Odległość punktu
A od prostej DE jest taka sama, jak odległość punktu A od punktu D i wynosi 12cm. Punk E leży
w odległości 13 cm od punktu a.. Odcinek AB jest prostopadły do płaszczyzny π, a jego długość
jest równa 16cm. Oblicz pole trójkąta BDE
27 wrz 19:09
kapi: Będę wdzięczny za pomoc.
27 wrz 19:10
Jerzy:
Najpierw policz DE z trójkąta prostokątnego ADE.
27 wrz 19:21
Mila:
Sprawdź, czy dobrze przepisałeś treść, bo wg tej treści odległość punktu A od prostej
to długość odcinka prostopadłego do tej prostej, zatem
AD⊥DE i |AD|=12cm
Jeśli masz odpowiedź to podaj .
Liczę i zrobię nowy rysunek.
27 wrz 19:33
Mila:

1) w ΔADE:
13
2=12
2+a
2
a=5
2) W ΔBAD: AB⊥AD
b
2=16
2+12
2
b=20
3) W ΔBAE: AB⊥AE
c
2=16
2+13
2=425
c=5
√17
4)
Sprawdzamy czy trójkąt ΔBDE jest prostokątny.
c
2=425
b
2+a
2=400+25=425
Jest!
27 wrz 19:57