Odcinek
5-latek: na prostej polozone sa dwa punkty A i B odlegle od siebie o 40cm
Od punktu A odlozono w kierunku B trzy kolekjne osdcinki AA
1 A
1A
2 i A
2A
3 tak z ekazdy
| | 1 | |
odcinek nastepny stanowi |
| czesc odcinka nasteonego |
| | 3 | |
Odcinek A
1A
2= 2,7cm
Od punktu B w kierunku A rowniez 3 kolejne odcinki BB
1 B
1B
2 B
2B
3 tak ze kzady odcinek
| | 3 | |
nastepny stanowi |
| odcinka poprzedniego Odcinek B2B3= 8,1 cm |
| | 2 | |
Obliczyc odcinek A
3B
3
Odp 19cm
Cos mi tu nie pasuje skoro A
1A
2= 2,7cm to a
2A
3 powinno byc 0,9cm wiec gdzie do 40cm?
27 wrz 18:19
5-latek: | 1 | |
| czesc odcinka poprzedniego ma byc |
| 3 | |
27 wrz 18:35
Milo:

Sprawdź to, ale:
| | 1 | |
|A2A3| = |
| *|A1A2| = 0,9 |
| | 3 | |
| | 1 | |
oraz |
| |AA1| = |A1A2| = 2,7 |
| | 3 | |
|AA
1| = 8,1
|AA
3| = |AA
1| + |A
1A
2| + |A
2A
3| = 8,1 + 2,7 + 0,9 = 11,7
| | 3 | |
|B2B3| = |
| |B1B2| = 8,1 |
| | 2 | |
|BB
3| = 8,1 + 5,4 + 3,6 = 17,1
|A
3B
3| = 40 − (11,7 + 17,1)
27 wrz 18:43
Milo: Nadal coś nie tak

Nie zauważyłem, że napisałeś odpowiedź
27 wrz 18:43
5-latek: czesc
Juz na samym poczatku blad bo wedlug mnie a2A3= 0,3
Ale juz chyba zalapalem ze to nie chodzi o to ze musi to w sumie dac 40cm
ale tak jak narysowales
Sprawdze teraz jak wyjdzie
27 wrz 18:49
Mila:
Jeszcze raz sprawdź , czy treść dobrze przepisałeś.
27 wrz 19:20
5-latek: Dobry wieczor

Juz
Milu przez ta cukrzyce ślepne coraz bardziej
A
A1= 2,7
27 wrz 19:25
Mila:
Policzyłeś, czy liczyć i rysować? Teraz u mnie będzie kolacja.
27 wrz 19:59
5-latek: tak policzylem i wyszlo mi 19cm .
Smacznego
27 wrz 20:10
5-latek: tak policzylem i wyszlo mi 19cm .
Smacznego
27 wrz 20:10
Mila:
Dziękuję. To super, że obliczyłeś.
27 wrz 20:29