z
zad: Dane są zbiory A = (1,3), B = (2,5,7) i C = (0,3.6,9). Ile jest wszystkich liczb
trzycyfrowych, których pierwsza cyfra należy do zbioru A, druga − do zbioru B, a trzecia − do
zbioru C? Ile wśród tych liczb jest liczb parzystych, a ile − podzielnych przez trzy?
Ω= 9*10*10=900
A−ile jest liczb, których pierwsza cyfra należy do zbioru A, druga − do zbioru B, a trzecia −
do zbioru C
A=2{1,3}*3{2,5,7}*4{0,3,6,9}=24
B−Ile wśród tych liczb jest liczb parzystych
Dobrze będzie jak podzielne po prostu przez 2 a później przez 3
czy lepiej B=2{1,3}*3{2,5,7}*2{0,6}=12
C−Ile wśród tych liczb jest podzielnych przez trzy
czy lepiej 1{1}*2{2,5}*4{0,3,6,9}=8
Będzie takie coś uznane ?
27 wrz 15:56
Adamm: zbiory oznaczamy nawiasami { }
ilość elementów w zbiorze A jako |A| albo #A
np.
A=2{1,3}*3{2,5,7}*4{0,3,6,9}=24
co to niby jest
nowe nieznane nikomu oznaczenia
27 wrz 16:10
zad: Dane są zbiory A = {1,3}, B = {2,5,7} i C = {0,3.6,9}. Ile jest wszystkich liczb
trzycyfrowych, których pierwsza cyfra należy do zbioru A, druga − do zbioru B, a trzecia − do
zbioru C? Ile wśród tych liczb jest liczb parzystych, a ile − podzielnych przez trzy?
Ω= 9*10*10=900
A−ile jest liczb, których pierwsza cyfra należy do zbioru A, druga − do zbioru B, a trzecia −
do zbioru C
|A|=2*3*4=24
B−Ile wśród tych liczb jest liczb parzystych
Dobrze będzie jak podzielne po prostu przez 2 a później przez 3
czy lepiej
|B|=2*3*2=12
C−Ile wśród tych liczb jest podzielnych przez trzy
czy lepiej
|C|=1*2*4=8
Będzie takie coś uznane ?
27 wrz 16:24
Adamm: 1. liczysz prawdopodobieństwo? to czemu liczysz |Ω|?
2. A, B, C to zbiory liczb, jednocześnie używasz ich do oznaczenia czegoś innego, również
zbiorów
oznacz je A0, B0, C0, będzie w porządku
27 wrz 16:38
Adamm: lepiej jak napiszesz
|B0|=2*3*2=12
a co do ostatniego, to jest po prostu źle
C0={120, 123, 126, 129, 150, 153, 156, 159}
|C0|=8
27 wrz 16:42
zad: Rzucamy trzy razy żetonem, którego jedna strona jest biała, a druga czarna. Niech zdarzenie A
oznacza, że wypadła co najwyżej jeden raz strona biała, B− że wypadła co najwyżej dwa razy
strona biała, C− że ani razu nie wypadła strona czarna. Które ze zdarzeń: A ∩ C, A ∩ B, B ∪ C,
B' ∩ A jest zdarzeniem niemożliwy, a które zdarzeniem pewnym?
A−wypadła co najwyżej jeden raz strona biała
|A|={BCC,CBC,CCB,CCC}
B−wypadła co najwyżej dwa razy strona biała
|B|={BBC,BCB,CBB,BCC,CBC,CCB,CCC}
C−ani razu nie wypadła strona czarna
|C|={BBB}
A ∩ C=niemożliwe
A ∩ B={BCC,CBC,CCB,CCC}
B ∪ C={BBC,BCB,CBB,BCC,CBC,CCB,CCC,BBB}
B' ∩ A=niemożliwe
Dobrze, jakieś uwagi
27 wrz 17:30
Adamm: dlaczego znowu widzę A, B, C dwa razy pod rząd?
27 wrz 18:00