Wykres funkcji
Anka: Wykres funkcji f(x)= −2x=6 przesunieto o 3 jednostki w lewo i o 1 jednostke w gore.Otrzymano
wykres funkcji g(x) Wskaż zdanie prawdziwe.Odpowiedz uzasadnij.
A) funkcja g(x) jest okreslona wzorem g(x)= −2x+3
B) do wukresu funkcji g nalezy punkt P(0,1)
C) miejscem zerowym funkcji g jest x= −3
D) funkcja g jest rosnaca
28 sty 15:16
ula: czy f(x)=−2x+6 ?
jeśli tak to niżej masz rozwiązanie
przesunięci e o 3 jednostki w lewo powoduje dodanie do x 3, o 1 jednostkę w górę to dodanie do
całości 1 czyli
g(x)=f(x+3)+1
g(x)=−2(x+3)+6+1=−2x+1
zdanie A jest fałszywe
B/
1=−2*0+1
1=1
zdanie B jest prawdziwe
C/ y=0
x=−3
0=6+1 fałsz
D/
funkcja rosnaca to
f(x+1)>f(x) czyli f(x+1)−f(x)>0
−2(x+1)+1−(−2x+1)>0
−2x−2+1+2x−1>0
−2>0 fałsz nie jest rosnąca
28 sty 15:57