Wyznacz rząd macierzy
kammm: Wyznacz rząd macierzy (sprowadzając ją do postaci schodkowej)
1.Jak sprowadzić macierz do postaci schodkowej? Jaki jest mniej więcej algorytm tego?
2.Jak wyznaczyć rząd macierzy?
mógłby ktoś pokazać mi na tym przykładzie?
https://image.ibb.co/dUopZQ/qwqw.png
27 wrz 09:32
kochanus_niepospolitus:
najprostszy algorytm to taki:
1) patrzysz jaką wartość ma a
11 (w tym przypadku 2)
2) patrzysz jakie wartości mają a
21, a
31, a
41 (odpowiednią −1, 4, −1)
| | a21 | |
3) robisz: W2 = W2 − |
| W1 |
| | a11 | |
czyli W
2 = W
2 + 0.5W
1
analogicznie W
3 i W
4 ... w ten sposób a
21, a
31 i a
41 będą równe 0
4) patrzysz na wartość w a
22 (będzie teraz już inna niż na początku) i postępujesz tak samo,
aby 'wyzerować' a
32, a
42
5) patrzysz na wartość a
33 i postępujesz tak samo, aby wyzerować a
43
I masz macierz schodkową
Tak samo możesz robić na kolumnach, a nie na wierszach.
Możesz też na samym początku pozamieniać ze sobą wierze bądź kolumny (w trakcie także), aby nie
mieć ułamków
Warto też zauważyć, że W
3 = 2*W
1 ... więc działanie W
3 = W
3 − 2*W
1 spowoduje, że wiersz 3
będzie miał same zera (więc rząd macierzy jest co najwyżej stopnia 3).
27 wrz 10:16
kochanus_niepospolitus:
Ja NIE zrobię tego przedstawionym algorytmem bo nie chce mi się bawić z ułamkami.
Zrobię to możliwie najszybciej jak potrafię:
[ 2 1 0 3]
[−1 0 2 1] =
[ 4 2 0 6]
[−1 2 3 0]
W3 = W3 − 2W1
[ 2 1 0 3]
[−1 0 2 1] =
[ 0 0 0 0]
[−1 2 3 0]
W4 = W4 + W2
[ 2 1 0 3]
[−1 0 2 1] =
[ 0 0 0 0]
[ 0 2 5 1]
W2 = W1 ; W1 = W2 (zamieniam wiersze ze sobą)
[−1 0 2 1]
[ 2 1 0 3] =
[ 0 0 0 0]
[ 0 2 5 1]
W2 = W2 + 2W1
[−1 0 2 1]
[ 0 1 4 5] =
[ 0 0 0 0]
[ 0 2 5 1]
W4 = W4 − 2W2
[−1 0 2 1]
[ 0 1 4 5] =
[ 0 0 0 0]
[ 0 0 −3 −9]
W4 = W3 ; W3 = W4 (zamiana wierszy)
[−1 0 2 1]
[ 0 1 4 5]
[ 0 0 −3 −9]
[ 0 0 0 0]
Rząd macierzy schodkowej odpowiada liczbie 'niezerowych' schodków (ile masz na przekątnej liczb
≠ 0)
W tym przypadku widać, że są takie 3 schodki.
Stąd: rz A = 3
27 wrz 10:24
kochanus_niepospolitus:
PS. nie chodzi o liczbę niezerowych schodków na głównej przekątnej

Np. rząd takiej macierzy schodkowej:
[1 1 0 5 8]
[0 0 5 2 1]
[0 0 0 6 1]
[0 0 0 0 4]
wynosi
4
27 wrz 10:27
kammm: a jak sprawdzić że już dalej nie da się przekształcać?
27 wrz 12:09