Funkcja "na"
kammm: Co to jest funkcja "na" (suriekcja). Co to oznacza? Oraz jak sprawdzić czy jakaś funkcja jest
suriekcją?
27 wrz 07:40
slimaczek: czy przyjmuje wszystkie wartosci w okrelonym zbiorze
np: y:R→R, y=5x+1 jest
y:R→R y=sin(x) nie, bo sinx∊[−1,1]
27 wrz 07:50
slimaczek: ale juz y:R→[−1,1] y=sinx jest surjekcja
27 wrz 07:51
kammm: czyli wystarczy określić zbiór wartości funkcji aby sprawdzić w jakim zbiorze jest suriekcją?
np f(x)=x
2 i jest suriekcją tylko w y:R→<0,
∞)
27 wrz 07:57
slimaczek: tak, dokladnie!
27 wrz 08:10