Napisz równanie i rozwiąż metodą przeciwnych współczynników.!!!
ByQ: Państwo Wodzińscy zużyli w marcu 6m3 wody zimnej i 7m3 wody ciepłej. Zapłacili za to 54 zł. W
kwietniu za zużycie 7m3 wody zimnej i 6m3 wody ciepłej zapłacili 50 zł. Ceny wody w marcu i
kwietniu były takie same. Ile kosztuje 1m3 wody zimnej, a ile ciepłej?
28 sty 15:09
Mariusz: x− ciepła
y−zimna
7x+6y=54
6x+7y=50 mamy dwa równania
odejmujemy stronami
x−y=4
x=y+4 podstawiamy do pierwszego lub drugiego równania i otrzymamy y
28 sty 15:12
ByQ: A dlaczego odejmujemy
28 sty 16:24
ByQ: Może ktoś napisać całe
28 sty 16:24