Wyrażenia algebraiczne - zakres rozszerzony
Solitude1: Najmniejsza wartość wyrażenia 2x2 − 8 |x| + 1 dla x < 0 jest równa
A. 0
B. −7
C. −10
D. − 5
26 wrz 12:18
Jerzy:
f(x) = 2x2 + 8x + 1
fmin = f(−2) = ... ?
26 wrz 12:22
Solitude1: −2 to p wierzchołka paraboli tak?
26 wrz 12:25
Solitude1: A jako że ramiona idą w górę, to wartość dla p jest najmniejsza. Dobrze rozumiem?
26 wrz 12:25
Solitude1: Wyszło

Dla x=−2 funkcja przyjmuje wartość −7, zatem poprawną odpowiedzą będzie B

Dziękuję
26 wrz 12:27
Jerzy:
Tak.
26 wrz 12:27