Funkcja wykładnicza, problem z warunkami.
gosc: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie
| | 1 | |
4x + 4{x−1} + 4{x−2} +... = m − |
| * 42x nie ma rozwiązań? |
| | 3 | |
To, co jest po lewej stronie znaku równości rozpisałem ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego,
| | 1 | | 4 | |
następnie podstawiłem t za 4x (dostałem w efekcie |
| t2 + |
| t − m = 0) i postawiłem |
| | 3 | | 3 | |
warunek, że Δ<0 w pierwszym przypadku, a potem coś pomąciłem. Chciałem się więc zapytać, jakie
warunki mam tu postawić?
25 wrz 22:02
Milo: t = 4x, skąd t>0
Więc albo Δ<0, albo Δ≤0 i t1t2 ≥ 0 t1+t2 <0 (dwa niedodatnie pierwiastki)
25 wrz 22:04
Milo: W sumie t1+t2 ≤ 0 chyba (może być 0 jako pierwiastek podwójny)
25 wrz 22:05
Milo: I chochlik, Δ≥0 oczywiście w 2. przypadku
25 wrz 22:05