Jakiś pomysł?
LubięLiczyć: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x)=x1000+2x6+x3−3 przez x5−1=p(x)
25 wrz 21:25
Adamm: x5−1=0 to
x1000+2x6+x3−3=x3+2x−3
reszta wynosi x3+2x−3
25 wrz 21:26
Problem: Adamm, za szybko.
Ja rozumiem że Ty trzaskasz to w pamięci, ale ja odwiedzam to forum bo chcę się tego nauczyć
25 wrz 21:31
Adamm: p(x) ma wszystkie pierwiastki różne
jeśli p(x0)=0 to w(x0)=x03+2x0−2 ⇒ p(x) dzieli w(x)−x3−2x+2=0 ⇒
reszta p(x) przez w(x) wynosi x3+2x−2
25 wrz 21:37
Adamm: p(x) dzieli w(x)−x3−2x+2 oczywiście
25 wrz 21:38
Mila:
W takim razie wg teorii Adamma tak:
W(x)=x1000+2x6+x3−3 dzielimy przez P(x)=x5−1
x5−1=0⇔x5=1
R(x)=(x5)200+2*(x5)*x+x3−3=
= 1+2*1*x+x3−3=x3+2x−2
R(x)=x3+2x−2
25 wrz 23:59