Wyznacz wartość parametru
Boss: Wyznacz wartość parametru m dla których równanie (m − 2)x4 − 2(m + 3)x2 + m +1 = 0 ma cztery
różne pierwiastki.
Pomóżcię proszę
25 wrz 21:25
RNJ:
m=/=2
podstaw zmienną pomocniczą t=x2, t>=0
rozwiąż równanie dwukwadratowe
25 wrz 21:35
Boss: to będzie m∊(−11/7, +
∞) z wykluczeniem 2
25 wrz 21:43
RNJ:
dalej trzeba sprawdzić, kiedy oba pierwiastki równania dwukwadratowego będą dodatnie
25 wrz 21:50
Boss: Ale to chyba tu nie ma znaczenia akurat
25 wrz 21:56
RNJ:
ma decydujące
t= x2
szukamy czterech różnych rozwiązań początkowego równania ze względu na x
jeśli t1 będzie większe od zera to "da" nam dwa rozwiązania czyli x1 i x2
jeśli t2 też będzie dodatnie to "da" nam dwa kolejne rozwiązania czyli x3 i x4
25 wrz 22:04
RNJ:
jeśli którykolwiek z pierwiastków równania dwukwadratowego będzie równy 0 lub ujemny, to
zmniejszy ilość rzeczywistych rozwiązań wyjściowego równania i nie będzie ich cztery
25 wrz 22:07
Boss: Mógłbyś mi zrobić to zadanie?
25 wrz 22:14
RNJ:
to są warunki dla równania ze zmienną pomocniczą t
1/ Δ>0, to już rozwiązałeś m∊(−11/7, +
∞)
ze wzorów Viete'a tworzymy takie warunki, które pozwolą wybrać z rozwiązań tego równania tylko
dodatnie
2/ t
1*t
2>0
3/ t
1+t
2>0
czyli
po zebraniu tych trzech warunków wychodzi, że wyjściowe równanie ma cztery pierwiastki gdy m>2
25 wrz 22:26
Boss: Dzięki ci
25 wrz 22:33
RNJ:
tam, gdzie piszę "równanie dwukwadratowe" powinno być "równanie ze zmienną pomocniczą"
późno już i język się plącze o klawiaturę
dwukwadratowe jest to to wyjściowe
ale wszystko inne jest ok
25 wrz 22:42