Ktoś pomoże?
Problem: Wielomian x3+px+q ma 3 pierwiastki rzeczywiste, udowodnij że p<0
Ktoś ma jakiś pomysł?
25 wrz 20:57
Janek191:

w(x) = x
3 − 3 x + 1
w(x) = x
3 + p x + q
w'(x) = 3 x
2 + p = 0 ⇔ p < 0
Funkcja w(x) musi mieć maksimum i minimum lokalne, aby miała 3 miejsca zerowe.
25 wrz 21:05
Problem: Dzięki, wszystko jasne!
25 wrz 21:32
Milo: Ze wzorów Viete'a
0 = x
1 + x
2 + x
3
p = x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3
Pierwsze z tych równań do kwadratu, dostaniemy
0 = x
12 + x
22 + x
32 + 2p
| | x12 + x22 + x32 | |
Skąd p = − |
| < 0 przy założeniu, że wszystkie 3 pierwiastki nie są |
| | 2 | |
jednocześnie zerami
25 wrz 21:53
bitter: Milo, fajny pomysł. Ale zastanawiam się czy to, że suma pierwiastków jest równa zero
jest oczywiste?
25 wrz 22:24
Milo: Tak, bo współczynnik przy x
2 jest równy 0
25 wrz 22:25
mat: to wynika z tego, że nie ma członu x2
25 wrz 22:25
bitter: ah, no rzeczywiście, dzięki
25 wrz 22:26
zombi: Wymnóż (x−x
1)(x−x
2)(x−x
3), wtedy wzory Viete'a dla wielomianów przestają być tajemnicą,
naprawdę
26 wrz 03:05
karty do gry : w(x) = x
3 + px + q
Jeśli p ≥ 0 to w(x) jest sumą jednej funkcji niemalejącej oraz dwóch rosnących. Taka suma jest
funkcją rosnącą, więc może przeciąć oś OX tylko w jednym punkcie.Musi być p < 0.
Warunek wystarczający na 3 różne miejsca zerowe wygląda następująco:
26 wrz 11:53