Potrzebne pilnie.
Ziomek: Wykaż, że wielomian x991+x344+1 dzieli się przez wielomian x2+x+1
25 wrz 20:51
Adamm: niech x będzie dowolną liczbą zespoloną
x2+x+1=0 ⇒ (x−1)(x2+x+1)=0 ⇒ x3=1
x991+x344+1=x2+x+1=0
x2+x+1=0 ⇒ x991+x344+1=0
więc x2+x+1 dzieli x991+x344+1
25 wrz 21:02
Problem: Adamm, czy mogłbyś trochę jaśniej?
25 wrz 21:22
Adamm: czego nie rozumiesz
25 wrz 21:24
zombi: Albo tak:
szukamy zespolonych pierwiastków dla x2+x+1.
Są nimi ei2π/3 oraz e−i2π/3.
Wystarczy teraz sprawdzić wartości wielomianu w(x) = x991+x344+1 dla obu. Zważając na
wielokrotności 2π,
gdyż ei2π = 1.
25 wrz 21:26
Problem: Głupio się przyznać, ale pierwsza linijka mnie zabiła, dlaczego zapisałeś to w ten sposób?
25 wrz 21:27
zombi: (ei2π/3)991 = (ei2π/3)990 * ei2π/3 = 1 * ei2π/3 analogicznie dla 344 = 342 +
2, tak żeby były te liczby postaci 3k+reszta.
25 wrz 21:27
Problem: Jestem w II liceum, poruszam się narazie w zbiorze liczb rzeczywistych
25 wrz 21:27
zombi: Aaa to zmienia sprawę
25 wrz 21:29
Problem: Tylko odrobinkę
25 wrz 21:30
zombi: Męcz Adama, żeby wytłumaczył ci swój zapis. Bo póki co jest tak koszmarny, że nie da się nic
zrozumieć
25 wrz 21:34
Mila:
x
2+x+1=0
Δ=−3
| | −1−i√3 | | −1+i√3 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
|x
1|=1
| | 4π | | 4π | | 4π | | 4π | |
W(x1)=(cos |
| +i sin |
| )991+(cos |
| +i sin |
| )344+1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
skorzystano z wzorów de Moivre,a
| | 4π | | 4π | | 2π | | 2π | |
W(x1)=(cos |
| +i sin |
| )+(cos |
| +i sin |
| )+1= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
=− |
| −i* |
| +(− |
| )+i* |
| +1=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Analogicznie :
W(x
2)=0⇔
W(x) jest podzielny przez x
2+x+1
25 wrz 21:44
Mila:
To moje pisanie też nie pomoże
25 wrz 21:53