równnia
gość: Dlaczego równanie (m+1)*49x+2(m−3)*7x+m−1=0
nie ma rozwiązań, gdy obydwa jego pierwiastki są ujemne albo m=−1?
Nie rozumiem tych warunków, czy ktoś móglby wyjaśnić?
25 wrz 20:46
gość: Też kiedy Δ<0, ale to akurat rozumiem
25 wrz 20:47
gość: czy dlatego, że oznaczam 7x=t i wtedy t nie może być ujemne?
25 wrz 20:48
RadkNieJadek: bo 7x nie może być ujemne...
25 wrz 20:48
Adamm: gdy obydwa jego pierwiastki są niedodatnie
25 wrz 20:49
'Leszek: Podstawienie : 7x = t , t > 0
(m+1) *t2 + 2(m−3)*t + m − 1 = 0
Aby to rownanie nie mialo rozwiazania :
1) Δ < 0
2) Δ > 0 i t1 < 0 i t2 < 0
3) podstaw m = − 1 i zobacz jakie otrzymales rownanie
25 wrz 20:56