ciągi liczbowe
SŁABY UCZEŃ: Rozstrzygnij, czy w ciągu (an) określonym wzorem an= 4n2 + 15n − 1, gdzie n należy do
naturalnych dodatnich, wszystkie wyrazy są liczbami podzielnymi 9. Odpowiedź uzasadnij
25 wrz 20:37
Mila:
Policz kilka wyrazów, jeżeli trafisz , że nie, to koniec pracy− odpowiedź: nie
Jeżeli kilka kolejnych dzieli się przez 9, to zastanowisz się nad dowodem,
że ta własność zachodzi dla każdego n ∊N+
25 wrz 20:46
Janek191:
an = 4 n2 + 15 n − 1
n = 1 4*1 + 15*1 − 1 = 18 Tak
n = 3
a3 = 4*9 + 15*3 − 1 = 36 + 45 − 1 = 80
Odp. Nie
25 wrz 20:55