ciągi liczbowe
SŁABY UCZEŃ: Rozstrzygnij czy liczba 100 jest wyrazem nieskończonego ciągu (a
n) określonego wzorem:
a) a
n = 2n − 1
b) a
n = 4n + 4
c) a
n = 2
n
e) a
n = 2n(12n + 1)
f) a
n = (n+1)
4
Proszę o odpowiedzi z obliczeniami bo same odpowiedzi mam ale kompletnie nie wiem o co chodzi w
tym zadaniu. Z góry dziękuje
25 wrz 20:34
Janek191:
an = 2 n − 1 = 100 ⇔ 2n = 101 ⇔ n = 50,5 ∉ ℕ
Liczba 100 nie jest wyrazem tego ciągu ,
25 wrz 20:36
Janek191:
c ) an = 2n = 100 Nie ma takiej liczby n, by zachodziła ta równość, bo
26 = 64 27 = 128
Odp. Nie
25 wrz 20:38
SŁABY UCZEŃ: tak samo zrobiłam. ale według odpowiedzi z podręcznika w przykładzie B liczba 100 jest wyrazem
tego ciągu a mi wyszła tam odpowiedź 24.
25 wrz 20:38
Janek191:
b) an = 4n + 4 = 100 ⇔ 4n = 96 ⇔ n = 24
Tak' a24 = 100
25 wrz 20:39
SŁABY UCZEŃ: Dziękuje już rozumiem
25 wrz 20:43
Janek191:
| | n*(n + 1) | |
d) an = |
| = 100 ⇔ n*(n +1) = 200 − nie ma takiej liczby n ∊ℕ, bo |
| | 2 | |
13*14 = 182, a 14*15 = 210
Odp. Nie
25 wrz 20:44