Wyznacz pierwiastki równania
K8: Jeszcze jeden problem :c test wielokrotnego wyboru
5Ix+3I+2 + 5Ix+3I−1 = 126
a)mają przeciwne pierwiastki
b) są rozwiązaniami rownania x2 + 6x +8 =0
c) są liczbami naturalnymi
25 wrz 20:29
Blee:
|x+3| −1 = 0. −−−> x = −2 lub x = −4
25 wrz 20:31
Blee:
Wiec.odpowiedz b
25 wrz 20:31
K8: Blee jak doszedłeś do Ix+3I − 1 = 0
25 wrz 20:34
Blee:
Niech y = |x+3|−1
Twoje rownanie mozna zapisac jako
5y+3 + 5y = 126
5(53 + 1) = 125+ 1
5y = 1
y = 0
25 wrz 20:36
K8: O MATKO! Własnie się zorientowałam że za 5
Ix+3I mogę podstawić nową zmienną i już ładnie
wychodzi dzięki wielkie
25 wrz 20:40