Na pewno się to jakoś skraca, ale nie wiem jak :)
Julka: Nie korzystając z tablic ani z kalkulatora, oblicz wartość wyrażenia:
tg15 * tg75 / tg17 * tg73
Próbowałam podstawić w mianowniku wzory tg(90
o − α) ale to nic nie daje, nic się wtedy i tak
nie skróci.
25 wrz 19:17
5-latek: Skorzystaj ze wzoru ctgα*tgα=1
np zauwaz ze tg15o= ctg(90o−15o)= ctg75o
25 wrz 19:20
Blee:
| | 1 | |
tg(75) = ctg(90 − 15) = ctg 15 = |
| |
| | tg 15 | |
Analogicznie z drugim katem i co wtedy Ci zostaje?
25 wrz 19:21
Julka: O matko, zapomniałam o tym wzorze.

Faktycznie, wtedy się skróci mianownik, bo tg17 = tg(90
o − 73) i analogicznie mam w liczniku.
Dzięki
25 wrz 19:23