matematykaszkolna.pl
Jest jakiś sposób na wzory skróconego mnożenia? Maja: Czy jest jakiś sposób żeby WIDZIEĆ od razu wzory skróconego mnożenia? Mam zadanie "Znajdź takie liczby rzeczywiste a i b, aby wyrażenie 10a2+b2+6ab+4a+1 przyjmowało najmniejszą wartość", wiem, że ma wyjść tak: (3a + b)2 + (a + 2)2 −3 ⇒ a = −2 oraz b = 6 Ale sama bym na to nie wpadła, jedyny wzór jaki zauważyłam to (3a+b)2 + (a+1)2 , więc wychodzi −1 i 3. Sama uczę się rozszerzenia, więc może nie wiem o jakimś sposobie? Bo nie wpadłabym tak szybko na to, żeby odjąć tą 3 poza nawiasamiemotka
25 wrz 19:08
Blee: Przedewszystkim konieczna jest wprawa, ale na tym przykladzie pokaze Ci jak mozesz patrzec: 1) wyraz z a i b to 6ab ... stad wiesz ze iloczyn liczb przy a i b musi wynosi 3. Na poczatek zakladamy ze to beda liczby rzeczywiste, wiec bedzie (3a +b)2 lub (a+3b)2 2) zauwaz ze masz tylko 1b2 oraz 10a2 ... wiec pierwszy uklad prawie idealnie sie sprawdza ... wiec na niego stawiamy 3) sprawdzamy co zostaje: a2 + 4a + 1 no i tutaj albo zobaczysz ze 'brakuje +3' do wzoru skroconego mnozenia (a2 + 4a + 4) albo liczysz delte
25 wrz 19:19
xyz: A w takim przypadku:x(x−2)+y(y−1)≥xy − 1 I ma wyjść: x2−2xy+y2+x2+y2−2x−2y+2≥0 i to zwijamy do (x−y)2+(x−1)2+(y−1)2≥0 Kompletnie tego nie widzę, skąd mam patrząc na to wiedzieć, że akurat takie wzory mają mi wyjść, i że mam rozbić x i y2 zamiast dwójki czy czegokolwiek innego ;xx Jakby co tu jest link do zadania: https://matematykaszkolna.pl/strona/4080.html
26 wrz 17:48